Wat is Wia?


Je kunt een WIA-uitkering aanvragen wanneer ziekte je arbeidsvermogen beperkt of volledig verhindert. WIA staat voor Wet werk en inkomen naar arbeidsvermogen en vervangt de WAO.

De WIA-uitkering kent in de praktijk twee hoofdvarianten: de WGA-uitkering en de IVA-uitkering.

Re-integratie bij het UWV voor WIA of WAO

Indien je een WIA-WGA uitkering ontvangt en graag terug wilt naar werk, is het raadzaam om contact op te nemen met je arbeidsdeskundige bij het UWV. Deze specialist zal samen met jou zoeken naar een passend re-integratietraject via het UWV. Het re-integratieprogramma van het UWV biedt mensen met een WIA-uitkering de kans om op hun eigen tempo weer te wennen aan de arbeidsmarkt.

Gezien de reden voor je WIA-uitkering is het essentieel dat werkgevers mogelijk aanpassingen moeten treffen. Voor de uitvoering van re-integratie schakelt het UWV daarom een re-integratiebureau in. Dit bureau ontvangt van het UWV een werkplan met een FML, wat staat voor functiemogelijkhedenlijst.

Deze aanpak helpt het UWV om een soepele overgang naar jouw re-integratie te faciliteren. Zodra het re-integratiebureau officieel een werkplek heeft gevonden, is het re-integratietraject gestart en is het slechts een kwestie van tijd voordat je aan de slag kunt. Wanneer het UWV jou formeel heeft aangemeld voor re-integratie, zal een jobcoach aan je worden toegewezen.

Deze jobcoach zal je assisteren bij het verkennen van mogelijkheden en zal de werkgever van de benodigde informatie voorzien. Ook kan de jobcoach helpen bij het bewaken van je grenzen tijdens het re-integratieproces. Gedurende deze periode zal de jobcoach contact houden met het UWV.

WIA en re-integratie

Wanneer je een WIA-uitkering hebt dan zijn er diverse mogelijkheden vanuit de re-integratie. Er zijn verschillende re-integratietrajecten waar je gebruik van kunt maken mocht je graag weer aan het werk willen gaan. Een dergelijk traject kun je aanvragen via een arbeidsdeskundige van het UWV.

Je kunt met een arbeidsdeskundige in contact komen door te bellen met het algemene telefoonnummer van het UWV. De klantenservice zal er voor zorgen dat er contact met je wordt opgenomen om de mogelijkheden voor re-integratie te bespreken.

Via onderstaande buttons geven we je alvast uitleg over de verschillende trajecten die mensen met een WIA-uitkering kunnen volgen.