Werkfit-traject

Een werkfit-traject is een re-integratietraject waarin je langzaam weer de stap gaan maken naar de arbeidsmarkt. Binnen een werkfit-traject wordt er gekeken hoe je werknemersvaardigheden zijn, wat je arbeidsritme is en hoe het is gesteld met je sociale vaardigheden.

De aanpak van een werkfit-traject verschilt vaak per re-integratiebureau. Sommige re-integratiebureaus hebben direct een werkplek waar je naar toe kan gaan en waar je in een praktijkgerichte omgeving kan gaan werken aan je persoonlijke doelen. Andere re-integratiebureaus doen dit door middel van persoonlijke gesprekken en gaan daarna op zoek naar een werkervaringsplek bij een werkgever.

Het werkfit-traject kan maximaal 18 maanden duren. Dit betekent dat je maximaal 18 maanden hebt om ”werkfit” te worden. Als je werkfit bent kan je in overleg met het UWV of met de gemeente een traject naar werk worden ingezet.

Wanneer ben ik werkfit?

Je bent werkfit als je echt het gevoel hebt dat je weer aan het werk kan en het werk ook echt fysiek en psychisch aankan.

Aangezien je vanuit het vervolgtraject naar werk voor minimaal 20 uur betaald werk moet gaan zoeken is de meest ideale situatie dat je gemiddeld 20 uur per week ook echt vol kan houden zodat je uiteindelijk ook vrij ”makkelijk” de stap naar een betaalde baan kan gaan maken.
Heb je een medische urenbeperking, dan is deze regel anders. Vanuit het traject naar werk moet je minimaal 20 uur kunnen werken, heb je een urenbeperking, dan is dit bijvoorbeeld de helft van 20 uur per week.

Ook kan het zijn dat je er samen met je re-integratiecoach achter komt dat werken op dit moment om wat voor reden dan ook, niet haalbaar is. Dan kan het traject worden afgesloten en kan er worden gekeken naar bijvoorbeeld geschikt vrijwilligerswerk, een geschikte werkervaringsplek of dagbesteding. Ook kan je in goed overleg soms een stap terug doen, omdat je gewoon simpelweg meer tijd nodig hebt. Hiervoor zijn de modulaire re-integratietrajecten in het leven geroepen.

Werkfit-traject aanvragen

Een werkfit-traject kan je aanvragen door contact op te nemen met het UWV. Wel dien je een Wajong-, WIA-, WAO- of Ziektewet-uitkering te ontvangen om hiervoor in aanmerking te komen. Als je één van deze uitkeringen hebt, kan je contact opnemen met het algemene nummer van het UWV en zullen zij je verder uitleggen welke mogelijkheden er allemaal zijn om deel te nemen aan een werkfit-traject.

Omdat het aanvragen soms best spannend of eng kan zijn, kan je er ook voor kiezen dit samen met een re-integratiebureau te doen. Het re-integratiebureau zal eerst met jou in gesprek gaan om jouw persoonlijke situatie te beoordelen en om te kijken of een werkfit-traject ook het meest passend is. Er zal contact met het UWV of de gemeente gelegd worden als duidelijk is dat het werkfit-traject het juiste re-integratietraject voor jou is.