Re-integratiebureau

Wat is een re-integratiebureau?

Een re-integratiebureau weet alles van alle soorten uitkeringen die er zijn en van welke re-integratietrajecten je gebruik kan maken. Ze kunnen je verder helpen met jouw carrière.

Elk re-integratiebureau heeft meerdere coaches die mensen stap voor stap verder helpen in de zoektocht naar een baan. Afhankelijk van jouw persoonlijke situatie wordt er gezamenlijk bekeken welke trajecten er zijn en welke het beste aansluit bij jouw mogelijkheden.

Je kunt altijd vrijblijvend het gesprek aangaan om te kijken hoe ze jou het beste kunnen ondersteunen. Het is van tevoren wel belangrijk om uit te zoeken wat het specialisme van het re-integratiebureau is. De ene is goed in het bemiddelen naar werk en de andere met name in het voortraject om ervoor te zorgen dat je weer een goed arbeidsritme krijgt en kunt werken aan je sociale- en werknemersvaardigheden.

Klikgesprekken

Wanneer je contact opneemt met het UWV of de gemeente en je een re-integratietraject mag gaan volgen, krijg je vaak de opdracht om op zoek te gaan naar re-integratiebureaus bij jou uit de regio. In sommige gevallen krijg je een aantal namen aangereikt, in andere gevallen ga je zelf op onderzoek uit via bijvoorbeeld het internet.

In de meeste gevallen wordt er geadviseerd om 2-3 gesprekken aan te gaan en zelf de keuze te maken voor het bureau waarbij jij het beste gevoel hebt (oftewel: een klik). Als je eenmaal een goed klikgesprek hebt gehad, kan je jouw voorkeur doorgeven aan het UWV of de gemeente en kan er een re-integratietraject worden ingekocht.

re-integratie aanvragen

Wanneer je een re-integratiebureau hebt gevonden kan je zelf of samen met het re-integratiebureau contact opnemen met het UWV. Iedereen die onder het UWV valt en werkeloos is, is gekoppeld aan een arbeidsdeskundige.

Als je belt met het vaste telefoonnummer van het UWV en aangeeft dat je graag wilt re-integreren en een re-integratiebureau gevonden hebt, kunnen zij op basis van jouw persoonlijke gegevens de arbeidsdeskundige achterhalen die aan jou gekoppeld is.

Wat wel belangrijk is om rekening mee te houden, is dat het UWV uiteindelijk bepaalt of je ook gebruik kunt maken van een re-integratiebureau en of je hier ook voor in aanmerking kan komen.