Wat is een Wajong-uitkering?

Wajong is in het leven geroepen voor mensen die voor hun 18e of tijdens een studie een ziekte of handicap hebben gekregen.

Mensen met een Wajong hebben vaak nog wel deels arbeidsvermogen. Zij willen graag onderdeel zijn en blijven van de maatschappij en kunnen met enkele aanpassingen vaak nog goed functioneren.

Wanneer je op een jongere leeftijd arbeidsongeschikt bent geworden, moet je dit zelf melden bij het UWV. Het UWV zal samen met jou in kaart brengen of een Wajong-uitkering wel echt passend is.

Heb je nog geen Wajong-uitkering maar denk je hier wel voor in aanmerking te komen? Dan kun je een aanvraag doen. Mocht dit niet lukken dan kun je tegenwoordig mogelijk ook in aanmerking komen voor het doelgroepregister. Het doelgroepregister wordt ook wel de ‘nieuwe Wajong’ genoemd. Ook voor mensen in het doelgroepregister zijn diverse regelingen en trajecten waar je gebruik van kunt maken.

Wajong-uitkering aanvragen

Wanneer je hulp nodig hebt bij het aanvragen van een Wajong-uitkering neem dan gerust contact op met een re-integratiebureau bij jou in de buurt. Zij staan je graag te woord voor meer informatie en zullen je verder kunnen helpen.

Ook kan je bellen met het algemene telefoonnummer van het UWV. Ook zij kunnen helpen in het verschaffen van informatie en je op weg helpen bij het aanvragen van een uitkering.

Wajong en re-integratie

Wanneer je een Wajong-uitkering hebt dan zijn er diverse mogelijkheden om een re-integratietraject te gaan volgen. Een re-integratietraject is gericht op je eigen ontwikkeling en ervoor bedoeld om op je eigen tempo een terugkeer te maken richting de arbeidsmarkt.