Wat is een re-integratiebureau?

Een re-integratiebureau weet alles van alle soorten uitkeringen die er zijn en van welke re-integratietrajecten je gebruik kan maken. Ze kunnen je verder helpen met jouw carrière.

Elk re-integratiebureau heeft meerdere coaches die mensen stap voor stap verder helpen in de zoektocht naar een baan. Afhankelijk van jouw persoonlijke situatie wordt er gezamenlijk bekeken welke trajecten er zijn en welke het beste aansluit bij jouw mogelijkheden.

Je kunt altijd vrijblijvend het gesprek aangaan om te kijken hoe ze jou het beste kunnen ondersteunen. Het is van tevoren wel belangrijk om uit te zoeken wat het specialisme van het re-integratiebureau is.

Klikgesprekken met re-integratiebureaus

Wanneer je contact opneemt met het UWV of de gemeente en je een re-integratietraject mag gaan volgen, krijg je vaak de opdracht om op zoek te gaan naar re-integratiebureaus bij jou uit de regio. In sommige gevallen krijg je een aantal namen aangereikt, in andere gevallen ga je zelf op onderzoek uit via bijvoorbeeld het internet.

In de meeste gevallen wordt er geadviseerd om 2-3 gesprekken aan te gaan en zelf de keuze te maken voor het bureau waarbij jij het beste gevoel hebt (oftewel: een klik). Als je eenmaal een goed klikgesprek hebt gehad, kan je jouw voorkeur doorgeven aan het UWV of de gemeente en kan er een re-integratietraject worden ingekocht.

Begeleiding richting de arbeidsmarkt

Een jobcoach van een re-integratiebureau speelt een essentiële rol bij het ondersteunen en begeleiden van jou in de zoektocht naar een passende baan. Ze bieden individuele begeleiding en advies op maat, rekening houdend met jouw vaardigheden, ervaring en persoonlijke omstandigheden.

De jobcoach helpt bij het identificeren van geschikte vacatures en het matchen van jouw vaardigheden met de vereisten van potentiële werkgevers. Ze bieden ondersteuning bij het opstellen van een CV, het schrijven van sollicitatiebrieven en het voorbereiden op sollicitatiegesprekken.

Daarnaast begeleidt een jobcoach je tijdens het hele sollicitatieproces, waarbij ze tips geven, feedback bieden en je helpen om zelfverzekerd en goed voorbereid te zijn. Ze fungeren als een vertrouwenspersoon en motivator om je te helpen een passende baan te vinden en met succes terug te keren naar de arbeidsmarkt.

Re-integratie aanvragen

Er zijn diverse soorten re-integratietrajecten afhankelijk van het soort uitkering dat iemand ontvangt. Het maakt hierbij geen verschil of het traject vanuit het UWV of via de gemeente gevolgd wordt. Zij proberen beiden een traject te vinden die aansluit bij de mogelijkheden die jij op dat moment hebt.

Wanneer het arbeidsritme weer vanaf het begin opgebouwd moet worden, dan zijn hiervoor speciale re-integratietrajecten beschikbaar. Deze trajecten geven je de ruimte en tijd om op je eigen tempo en met de juiste begeleiding een terugkeer te maken richting de arbeidsmarkt.

Meer informatie over de re-integratietrajecten kan je vinden door te klikken op onderstaande buttons.