Re-integratie aanvragen

Re-integratie aanvragen

Je weet dat je ondersteuning nodig hebt om uiteindelijk weer aan het werk te komen en je wil daarom graag re-integratie aanvragen. Het aanvragen van re-integratie begint met de soort uitkering die je ontvangt.

Ontvang je een Wajong, Wia, Wao of ziektewet-uitkering, dan val je onder het UWV. Ontvang je een bijstandsuitkering of ben je opgenomen in het doelgroepregister? Dan val je onder de gemeente. Hieronder leggen wij je uit hoe het aanvragen via het UWV of de gemeente in zijn werk gaat.

Re-integratie UWV

Ontvang je een Wajong, Wia, Wao of ziektewet-uitkering? Dan val je onder de verantwoordelijkheid van het UWV. Dit betekent dat je bij het UWV re-integratie kunt aanvragen.

Je kan re-integratie aanvragen door te bellen met het landelijke algemene telefoonnummer van het UWV. De medewerker van het UWV zal je te woord staan en een aantal vragen stellen over jouw persoonlijke situatie om zo op voorhand een inschatting te kunnen maken van de mogelijkheden die er wel of niet zijn om re-integratie aan te vragen.

Vervolgens zal je doorverbonden worden of wordt je teruggebeld door het UWV. Iedereen die een speciale soort uitkering heeft, is gekoppeld aan een arbeidsdeskundige.

Een arbeidsdeskundige is een specialist van het UWV die samen met jou zal bekijken of re-integratie ingezet kan worden. De arbeidsdeskundige zal de aanvraag dan ook verder gaan afhandelen en je in contact brengen met een re-integratiebureau.

Re-integratie aanvragen gemeente

Ontvang je een bijstandsuitkering of ben je opgenomen in het doelgroepregister, dan val je automatisch onder de gemeente waar je als inwoner ingeschreven staat en je uitkering van ontvangt.

Je kan in dit geval contact opnemen met het algemene telefoonnummer van de gemeente en vragen naar de afdeling participatie. Via de afdeling participatie kan je aangeven dat je graag gebruik wilt maken van re-integratie. De gemeente zal je doorverbinden met de juiste afdeling of de juiste contactpersoon van de gemeente. Zij zullen je van verdere uitleg voorzien van informatie over hoe je re-integratie kan aanvragen.

Je kunt kort je verhaal doen en er wordt vervolgens vaak een gesprek gepland om nader kennis te maken. De mogelijkheid om re-integratie aan te vragen zal dan verder besproken worden. Wanneer je contact opneemt met de gemeente, zorg dan dat je al je persoonlijke gegevens bij de hand hebt.