Wat is loopbaanbegeleiding?

Loopbaanbegeleiding is een proces waarin individuen ondersteund worden bij het beheren en ontwikkelen van hun loopbaan, vooral wanneer ze voor professionele uitdagingen staan, zoals re-integratie na ziekte of arbeidsongeschiktheid.

Het is gericht op het verkennen van loopbaanopties, het verbeteren van vaardigheden en het nemen van weloverwogen carrièrebeslissingen.

Bij een re-integratiebureau kan loopbaanbegeleiding specifieke elementen bevatten die zijn afgestemd op de terugkeer naar de arbeidsmarkt na een periode van afwezigheid.

Hoe ziet een loopbaanbegeleidingstraject eruit?

  1. Persoonlijke evaluatie: Een grondige beoordeling van vaardigheden, capaciteiten, interesses en persoonlijke doelen. Dit helpt bij het begrijpen van iemands sterke punten en richting in hun loopbaan.
  2. Loopbaanonderzoek: Het verkennen van diverse carrièremogelijkheden en het identificeren van sectoren of functies die passen bij de vaardigheden en doelen van de persoon.
  3. CV en sollicitatiebrief begeleiding: Ondersteuning bij het opstellen of bijwerken van een CV en sollicitatiebrieven, zodat ze opvallen bij werkgevers.
  4. Sollicitatietraining: Het voorbereiden op sollicitatiegesprekken, het ontwikkelen van presentatievaardigheden en het leren omgaan met mogelijke vragen.
  5. Netwerken en jobhunting: Begeleiding bij het opbouwen van professionele netwerken en het actief zoeken naar banen die aansluiten bij de doelen van de persoon.
  6. Ondersteuning tijdens het re-integratieproces: Specifieke begeleiding gericht op de uitdagingen van het terugkeren naar de arbeidsmarkt na een periode van ziekte of arbeidsongeschiktheid. Dit kan hulp omvatten bij het overwinnen van eventuele belemmeringen of aanpassingen op de werkplek

Schakel een gespecialiseerd bureau in!

De kracht van loopbaanbegeleiding vanuit een re-integratiebureau ligt in de individuele aanpak, waarbij de ondersteuning is afgestemd op de specifieke behoeften van de persoon die terugkeert naar de arbeidsmarkt. Het is bedoeld om mensen te helpen hun zelfvertrouwen te vergroten, hun carrière opties te verkennen en de benodigde stappen te nemen om succesvol en duurzaam terug te keren naar het werk.