Re-integratie

Re-integratie

Re-integratie houdt in dat je na arbeidsongeschiktheid of een periode van werkeloosheid weer aan het werk wil gaan. Je bent inmiddels weer toe aan een volgende stap en wil graag weer wat gaan doen. Voor sommige mensen betekent dit dat zij binnen een korte termijn weer betaald aan het werk kunnen gaan, voor anderen is dit lastiger.

Afhankelijk van de afstand tot de arbeidsmarkt wordt er samen met het UWV of met de gemeente gekeken hoe groot jouw afstand tot de arbeidsmarkt is en wordt er gekeken welk re-integratietraject het beste bij jou past.

Wanneer je een re-integratietraject kunt gaan volgen krijg je een re-integratiecoach toegewezen. Deze re-integratiecoach zal samen met jou de doelen gaan bepalen waar jij graag aan wil gaan werken. Dit wordt vervolgens samen met de contactpersoon van het UWV of de gemeente besproken.

Soorten re-integratietrajecten

Er zijn afhankelijk van de soort uitkering die je ontvangt verschillende opties voor het inzetten van re-integratie. Meer informatie over de soort uitkeringen kan je lezen door op onderstaande button ”soorten uitkeringen” te klikken.

Re-integratie aanvragen

Om re-integratie via het UWV aan te kunnen vragen dien je een Wajong, Wia, Wao of ziektewetuitkering te ontvangen. Je kunt dan rechtstreeks contact opnemen met het UWV of contact opnemen met een re-integratiebureau. Ook zij kunnen je van de benodigde informatie voorzien en verder helpen.

Het UWV of de gemeente zal je een aantal vragen stellen en een gesprek inplannen met jouw contactpersoon. Omdat een aanvraag voor re-integratie soms best lastig kan zijn, kun je ook contact opnemen met een re-integratiebureau dat bij jou in de buurt gevestigd is.
Het re-integratiebureau zal je dan eerst uitnodigen voor een kennismakingsgesprek en vervolgens samen met jou contact opnemen met het UWV of de gemeente om een afspraak in te plannen.

Wanneer je een bijstandsuitkering ontvangt en/of opgenomen bent in het doelgroepregister is de werkwijze in principe hetzelfde als bij het UWV. Ook de gemeente zal je gaan uitnodigen voor een gesprek en samen gaan kijken wat er precies nodig is om je uiteindelijk weer naar betaald werk te kunnen helpen.